Денят на данъчна свобода през 2024 г. настъпва днес, информират от

...
Денят на данъчна свобода през 2024 г. настъпва днес, информират от
Коментари Харесай

Досега работихме за държавата, от днес - за себе си

Денят на данъчна независимост през 2024 г. настъпва през днешния ден, осведомят от Института за пазарна стопанска система (ИПИ). През актуалната година жителите и компаниите в страната работят за държавната хазна общо 134 дни.

Бюджет 2024 залага консолидирани доходи в размер на 75,3 милиарда лева При приходи от над 562 млн. лева дневно и при планиран БВП (БВП) за годината в размер от 206 милиарда лева са нужни 1 34 дни за попълване на държавната хазна . Тъй като годината е високосна, условният ден на данъчна независимост настава през 2024 година настава през днешния ден. На тази дата бихме попълнили националния бюджет, в случай че всичко, което създаваме от началото на година, отива единствено в интерес на страната.

Тази дата се базира на консолидираните доходи в хазната, само че би трябвало да се регистрира и сериозният бюджетен недостиг в последните години. За 2024 година плануваните консолидирани държавни разноски са в размер на 81,5 милиарда лева, което значи, че се чака дефицитът да доближи 6,2 милиарда лева За компенсиране на тази сума са нужни 11 спомагателни дни, в които стопанската система да работи единствено за бюджета , тъй че да няма недостиг и да се покрият всички разноски, без страната да поема нов дълг. В средносрочната бюджетна прогноза е заложен недостиг в размер на 6-7 милиарда лева и за 2025 и 2026 година, което прави тематиката за устойчивостта на бюджета, размера на държавния дълг и лихвите по него изключително настояща за идващите години.
 Снимка 664726
Източник:

От ИПИ наблюдават и каналите за финансиране на плануваните 81,5 милиарда лева консолидирани разноски. Косвените налози носят за бюджета 25,5 милиарда лева , от които 18,6 милиарда лева от Данък добавена стойност, близо 6,5 милиарда лева от акцизи и по-малко 400 млн. лева от мита. Над 31% от общата бюджетна рамка идва от облагане на потреблението. Преките налози носят 12,9 милиарда лева - 7 милиарда лева от облагането на приходите на физическите лица и 5,9 милиарда лева от корпоративните налози. Това прави към 16% от общата бюджетна рамка. Приходите от обществено и здравно обезпечаване са в размер на 17,7 милиарда лева - 12,8 милиарда лева вноски за публичното обезпечаване (пенсии, общо заболяване и майчинство, безработица и т.н.) и 4,9 милиарда лева вноски за здравно обезпечаване. Общо осигуровките обезпечават 22% от цялата бюджетна рамка. Описаните дотук доходи покриват над 2/3 от нея.

Сред значителните източници на доходи са и имуществените налози с близо 1,6 милиарда лева , другите неданъчни доходи - 3,5 милиарда лева доходи от такси, 1,8 милиарда лева доходи и приходи от благосъстоятелност и 2,5 милиарда лева от продажбата на активи. Неданъчните доходи финансират общо към 12% от бюджетната рамка. 660 млн. лева е годишната вноска от Българска народна банка. Трансферите от Европейски Съюз се чака да доближат над 7 милиарда лева Това са средства, които в огромна си част финансират финансови разноски в бюджета, т.е. поддържат обществените вложения. Евросредствата обезпечават близо 9% от общата бюджетна рамка.

През 2024 година се регистрира нормализиране на бюджетната процедура - има признат бюджет, лист с капиталови планове и правила за основни бюджетни индикатори като да вземем за пример формулата за установяване на минималната заплата. Фискалната политика обаче остава под сериозен напън. Рисковете се усилват от следващата обстановка на политическа неустойчивост, която слага под въпрос осъществяването на бюджета и курса на фискалната политика след парламентарните избори. " От макроикономическа позиция е време да се сложи фокус върху политиката по разноските, която да се ориентира към постигането на резултати и да овладее автоматизираното повишаване на разходната част без действително да се реализира прогрес в основни обществени сфери ", показват от Института за пазарна стопанска система.

Според ИПИ в кратковременен проект наподобяват най-опасни решенията за дотации или данъчни преференции за стотици милиони , които зачестяват в последните години и месеци. За икономистите връщането към ниска инфлация значи, че приходите към този момент ще зависят от събираемостта, а в по-общ проект - от растежа на вложенията, приходите и потреблението. Те допълват, че това към този момент се вижда в настоящите данни за осъществяването на постъпленията от налог върху добавената стойност. " Всичко това е част от същинския спор за устойчивостта на бюджета, свиването на недостига и основаване на подкрепяща растежа данъчна среда, какъвто, прочее, политическите партии дължат на жителите преди идните избори ", обобщават от Института за пазарна стопанска система.

Денят на данъчната независимост може да бъде изчислен самостоятелно на отдадената на темата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР